ZO BESPAAR JIJ 10% OP JE ENERGIEREKENING (MET ROLLUIKEN)!

In Uncategorized by Joshua

De gasprijzen schieten door het dak en dat betekent: stijgende energierekeningen. Wist jij dat je met rolluiken op je energierekening kunt besparen?

De gasprijzen schieten door het dak en dat betekent: stijgende energierekeningen. Veel huishoudens voelen de hysterie op de gasmarkt in hun portemonnee. De prijsstijging raakt alle Nederlanders en heeft – niet geheel verassend –  grote gevolgen voor de koopkracht. Besparen op energie zal daarom voor de meeste huishoudens niet nieuw zijn. Om de forse hap energiekosten uit het maandelijkse budget te beperken, zullen zij op zoek gaan naar mogelijkheden om zo min mogelijk gas te verbruiken. Je komt al snel uit bij het verlagen van de temperatuur in huis of door duurzame kozijnen te plaatsen. Daarbij wordt één cruciale oplossing vergeten: rolluiken. Dan rijst de grote vraag, waarom heeft niemand het hierover?

Isoleren is het gesprek van de dag

Het is gekkenhuis op de gasmarkt en dat zorgt voor een hartig woordje met de isolatie in huis. Het warmteverlies wordt onder de loep genomen en we gaan massaal op zoek naar manieren om onze woning beter te isoleren. Frappant genoeg blijven rolluiken ondergesneeuwd in de talrijke mogelijkheden om aan de slag te gaan met isolatie. Toch kunnen rolluiken aanzienlijk helpen bij de isolatie in huis én houdt dit de portemonnee dus in balans. Het lijkt dus een ideale oplossing te zijn in de zoektocht naar de perfecte isolatie.

Waarom rolluiken dé uitkomst bieden bij isoleren

De eerste stap om te besparen op de energierekening is het beperken van warmteverlies. Het sluiten van ramen en deuren scheelt vaak al aanzienlijk. Toch houdt dit lang niet alle warmte binnen. Sterker nog: gemiddeld gaat er zo’n 37 procent (!) van alle warmte in huis verloren door de ramen. Zeker bij enkel glas is dit percentage flink. Maar ook als je al dubbel glas hebt is het percentage aanzienlijk. Om dus een fors aandeel van dit warmteverlies te beperken, kan het vervangen van glas de oplossing bieden. De overgang naar HR++ (isolerend dubbelglas) helpt bij deze besparing. Toch is dit voor vele huishoudens een flinke investering. Het is daarom ook een stap die niet veel mensen meteen maken. Rolluiken geven vrijwel hetzelfde resultaat als HR++ glas en is dus een interessante optie. De hoogste tijd dus om deze oplossing onder de radar vandaan te halen.

Isolerende rolluiken onder de loep

Hebben we het over isoleren, dan zijn rolluiken bij velen niet het eerste waar zij aan denken. Best gek als je het ons vraagt. Rolluiken zijn minder ingrijpend dan het vervangen van de raampartij in huis (je hoeft niet in de kou te zitten én het kost minder tijd), máár verhogen de isolatiewaarde van de ramen aanzienlijk. De Stichting All Electric Bouwen heeft zelfs aangetoond dat dit jaarlijks 10 procent bespaart op de jaarlijkse energierekening. Ook als je al HR++ glas in huis hebt, dubbel besparen dus! Met het isolerende karakter van rolluiken streel je jouw koopkracht en houd je dus een aanzienlijk deel over. Een serieuze optie om te overwegen dus.

Hoeveel levert dat mij op?

Laten we dit eens concreet maken. We doen dit aan de hand van een simpel rekensommetje. Volgens Nibud gebruikt een gemiddeld huishouden zo’n 1254 kubieke meter aan gas per jaar. Met een gemiddeld tarief van 86,76 eurocent per jaar is de gemiddelde Nederlander dus 1090 euro per jaar kwijt aan gas. Bij een besparing van 10 procent met rolluiken zul je op jaarbasis dus zo’n 109 euro minder kwijt zijn aan energiekosten. Interessant toch?

Hoe je energie bespaart met rolluiken

Net als dat je ’s zomers rolluiken gebruikt om de warmte buitenshuis te houden, werkt dit in de winter juist omgekeerd. We zetten het op een rijtje. De rolluiken dienen als het ware als luchtbuffer tussen het glas en het rolluik. Het zorgt dus voor een extra isolatielaag van het glas. In de winter houdt het de kou buitenshuis en zal de warmte dus in mindere mate verdwijnen. Je voorkomt dus dat je voor de hele buurt stookt en de warmte eenvoudig naar buiten glipt. Geef de kou geen kans en ga aan de slag met rolluiken. Je voorkomt dat de warmte uit huis ontsnapt. Zo heb jij een warm huis én is jouw portemonnee tevreden. Twee vliegen in één klap dus.

In welke mate isoleren met rolluiken?

Rolluiken kunnen zéér isolerend werken. Natuurlijk hangt dit effect samen met de mate waarin de rolluiken gesloten zijn. Om optimaal gebruik te maken van de isolerende werking van rolluiken, kun je ervoor kiezen om de rolluiken de hele dag gesloten te houden. Maar erg gezellig is dit niet. Gelukkig is dit ook niet nodig om alsnog in energiekosten te besparen. Wel kunnen huishoudens dit vaak zelf goed inschatten. Kies er bijvoorbeeld voor om de rolluiken overdag op de eerste verdieping gesloten te houden óf doe dit aan de achterzijde van de woning. Zo heeft het geen invloed op de uitstraling van de voorgevel, maar scheelt het wel aanzienlijk in isolatiewaarde.

Rolluiken: meer dan alleen isolatie

Leggen we het HR++ glas en de rolluiken naast elkaar, zijn er op het gebied van isolatie niet veel verschillen te vinden. Toch komen rolluiken hier goed uit de verf. We sommen deze voordelen graag voor je op:

  • Een rolluik is eenvoudiger te monteren dan een volledig nieuwe raampartij;
  • Dubbele isolatie is mogelijk, namelijk HR++ glas én rolluiken;
  • Rolluiken zijn inbraak werend en hebben een verduisterende werking;
  • In de zomer blijft de woning koel.

Isoleren met een druk op de knop

Optimaal profiteren van een rolluik in huis? Met geautomatiseerde rolluiken maak je het besparen op de energierekening nóg makkelijker. Hoe werkt dit? Met één druk op de knop laat je jouw rolluiken zakken en zorg je dat de warmte in huis blijft hangen. Zelfs als je niet thuis bent. Dit kan met app bediening via je smartphone, maar je kan ook tijden instellen zodat dit allemaal automatisch gebeurd. Met deze mogelijkheden zorg jij voor een besparing van jouw energiekosten. Een elektrisch rolluik met een motor is een slimme én duurzame keuze.

bron: Somfy